Mer än 60 år i samhällets tjänst...

1951

pageImage

Historien tar sin början 1951. Arkitekt Gösta Fredblad 31 år och byggnadsingenjör Erland Erlandsson 35 år, bestämmer sig för att starta eget i Halmstad och startar upp Fredblad & Erlandsson Arkitektkontor. Några år senare blev Gösta ensam ägare till verksamheten och anställde istället Erland i det nya Gösta Fredblad Arkitektkontor.

1956

Gösta Fredblad började skissa på Halmstads Polishus. En förfrågan som han fick under en golfrunda! Polishuset visade på en ny standard för hur polishus senare skulle komma att utformas i Sverige.
Tempelriddarehuset, kontorets första stora projekt presenterades, ett 8-våningshus i modern stil. Kostnadsberäknat till 3,7 miljoner kronor och var dittills det största privata byggnadsprojektet i Halmstads historia.

1958

Hugo Höstrup anställdes av Gösta och blev ett par år senare delägare i vad som blev Fredblad & Höstrup. Efter sju år delade de upp företaget och Hugo startade en egen verksamhet. Namnet blev då ändrat tillbaka till Gösta Fredblad Arkitektkontor AB

1960

I början av 60-talet startade arbetet med att utforma Hotell Terraza i Ljungby. Detta var ett mycket stort projekt, och omfattade bl.a. 75 hotellrum, restaurang, festvåningar, café, affärslokaler, läkarstation, varuhus, bank och garageplatser.

1962

Polishuset i Halmstad stod klart och belönades med arkitektpris och visades på arkitektutställningar i Europa.

1963

pageImage

Villa Decker på Lidingö i Stockholm ritades. En villa som är tidstypiskt funktionalistisk och omtalad för sin konsekventa arkitektur och vackra gestaltning.

1975

På 70-talet medverkade kontoret i ett flertal restaureringar av kyrkor i Hallands län. Bland annat Laholms kyrka 1974 och Kvibille Kyrka 1975

1983

Leif Jönsson anställdes som arkitekt på företaget

1987

Arkitekt AnnCharlott Castler anställdes på Fredblad Arkitekter

1988

AnnCharlott Castler och Leif Jönsson blev delägare och företaget påbörjade en generationsväxling. Företaget ombildades nu till Fredblad Arkitekter som vi känner till det idag.

Nordiskafilts nya kontorsbyggnad och fabrik blev ett av AnnCharlotts och Leifs första uppdrag som delägare. Ett projekt som är ett av företagets största projekt någonsin. Det var också startskottet för Fredblad Arkitekters digitala projektering. Företaget köpte datautrustning för nästan en halv miljon kronor (!).

1991

Efter 40 års verksamhet kunde Gösta Fredblad gå i välförtjänt pension.

1996

Fredblad gjorde sitt första projekt för Hotel Tylösand - Solgården. Samarbetet med hotellet pågår än idag. Andra projekt som Fredblad har gjort för hotellet är:
Konferens Hallberg – 1998
Lobby / ny huvudentré – 2000
Restaurangentré, Kongresshallen, Köket – 2003
Strandhuset – 2011

2000

pageImage

Efter en noggrann detaljbearbetning stod Drottning Kristina Passagen, en unik miljö mitt i Halmstad, klar.

2001

Fredblads första projekt för Högskolan i Halmstad, Vita Pärlan ritas.

Fredblad Arkitekter har 50-årsjubileum och ger ut boken Kontinuitet & Utveckling.

2002

Fredblad Arkitekter börjar rita/modellera i 3D, vilket blev början på ett nytt sätt att arbeta som arkitekt.

2008

Fredblad öppnade sitt andra kontor och finns nu både i Halmstad och Göteborg.

2009

Flerbostadshuset Kanngjutaren som ritades av Fredblad vann 2009 Varbergs kommuns byggnadspris med motiveringen: ”En byggnad som vågar och vill vara modern samtidigt som den lyckas i samspelet med sin omgivning. Det strama formspråket speglar sin tid och bidrar till att skapa dynamik i innerstaden. Materialvalen visar på god byggnadsekonomi ur ett livscykelperspektiv.”

2011

Fredblad Arkitekter firar 60 år och ger ut boken tid & Rum för att sammanfatta åren som gått.

Hösten 2011 blev Per Uhlin och Erik Sjöberg delägare.

Fredblad Arkitekter påbörjade ett stort stadsutvecklingsprojekt i Mölndals innerstad.

2015

Landvetter Kulturhus som ritades av Fredblad Arkitekter efter en vunnen inbjuden tävling, stod klart.

2017

Bygget av Trönninge skola i Varberg pågår. Skolan beräknas stå klar så att undervisningen kan börja efter sommaren 2017.
Sedan några år tillbaka projekterar Fredblad Arkitekter med den revolutionerade arbetsmetoden BIM, som innebär att information och specifikationer samlas i en datormodell – en virtuell prototyp. I det här projektet har metoden använts fullt ut av alla konsulter, från de första skisserna och hela vägen till val av möbler och inredning.


info@fredblad.se