Nyhetsarkiv

Friday, 20 December 2019

Vinst i parallellt uppdrag!

pageImage

Vi är väldigt glada över att ha fått förtroendet av JM att vara med och utveckla Idrottsvägen i Mölnlycke. ⠀

Förslaget innefattar två kvarter med tre stycken punkthus i vardera – med totalt ett 70tal ägarlägenheter. Punkthusen fungerar som separata enheter och ger genom sin utformning möjlighet till goda och attraktiva bostäder, men bildar också en tydlig gemenskap och en sammanhållen identitet i båda kvarteren.⠀

Tomternas oregelbundna former har gett husens grundform – en rektangel med snedställd långsida. Detta ger oss möjlighet att använda tomternas bästa lägen för att skapa kvalitativa lägenheter.⠀

Med denna glada nyheten så vi vill också passa på att önska er alla en riktigt god jul & ett gott nytt år. Tack för 2019 – vilket år ✨ Vi ses igen i januari!


Visualisering av @tomorrow_archviz

Friday, 1 November 2019

Fredblad Arkitekter stärker upp med två nya delägare

pageImage

Fredblad Arkitekter utvecklar sin organisation. Från och med 1 november 2019 stärks ägargruppen med två nya delägare, Petra Thedin och August Orrling.

– Vår vision är att Fredblad Arkitekter har en plats i samhället som privatägt arkitektföretag med högt kvalitetssignum. Vi vill fortsätta vår strategi för en lyckosam generationsväxling där kontoret leds av personer som arbetar här. Vi ser Petra och Augusts nya delägarskap som en naturlig och positiv utveckling, vilket kommer att säkerställa kontinuiteten för företaget, säger Leif Jönsson, VD på Fredblad Arkitekter.⠀

Petra Thedin, arkitekt SAR/MSA, är utbildad vid Chalmers i Göteborg och TU-Delft i Holland. Petra har bred erfarenhet av att anpassa befintliga byggnader till nya ändamål. Bland hennes pågående projekt finns skolor, äldreboende samt bostäder. Petra är uppdragsansvarig och har arbetat på Fredblad arkitekter i Göteborg sedan 2016.
– Att få chansen att vara en del av ägarteamet som tar Fredblad arkitekter mot framtiden är till lika delar en stor ära och ett stort ansvar. Jag ser en stor potential i företaget och dess medarbetare som jag vill försöka inspirera och engagera till nya spännande samarbeten, säger Petra.

August Orrling, arkitekt SAR/MSA, utbildad vid Chalmers i Göteborg, är marknadsansvarig och har särskilt stor erfarenhet av bostadsprojekt. Bland hans pågående projekt finns dock en stor spännvidd i form av hotell, skolor och kontorshus. August är ansvarig för ett av Fredblads just nu största projekt, Hotell Västerport i Varberg.

Sedan 2015 är han adjungerad tekniklektor vid Chalmers tekniska högskola där han föreläser och undervisar inom ämnena bostadsgestaltning och materiallära. Om sitt nya delägarskap i Fredblad arkitekter säger han:
– Det är med stor glädje och framtidstro som jag går in som ägare i Fredblad. Vi är inne i en spännande utvecklingsfas, där vi som ett medelstort arkitektföretag har en möjlighet att positionera oss som en högkvalitativ och pålitlig samarbetspartner, där vår kärnkompetens kompletteras med ett växande nätverk av spetskompetenser på en marknad som annars präglats av att de största blir större.

Våra två kontor drivs numera av sex delägare – AnnCharlott Castler, Leif Jönsson, Erik Sjöberg, Per Uhlin, Petra Thedin och August Orrling.

Monday, 23 September 2019

Pressmeddelande: Fredblad Arkitekter bakom Hotel Tylösands nya framsida

pageImage

Hotel Tylösand bjöd tidigare i år in tre arkitektkontor till en tävling om att rita en om- och tillbyggnad på Hotel Tylösand. Nu står det klart att det är Fredblad arkitekter som tagit fram det vinnande förslaget.

- Vi är oerhört glada och stolta över denna vinst i tuffaste möjliga tävlingsmotstånd. Det är med stor förväntan vi nu tar oss an det fortsatta arbetet att utveckla och projektera tillbyggnaden under det kommande året, säger Henrik Geijer, en av arkitekterna bakom förslaget.

Hotellets framsida får ett nytt ansikte.

Förslaget innehåller en tillbyggnad som länkas samman med det befintliga hotellet. Tillbyggnaden inrymmer ca 40 nya hotellrum samt nya ytor på entréplan med konferens och utställningsyta. Centralt i lösningen är kopplingen mellan den nya huskroppen och den befintliga entrén. Genom lobbyn når man hissarna som tar gästen både till den nya och befintliga hotellbyggnaden. Gestaltningen knyter ihop befintliga byggnadsdelar med den nya tillbyggnaden och bildar tillsammans en renodlad helhet.

Byggstarten för den nya tillbyggnaden är beräknad till augusti 2020 med invigning i maj 2021.

Projektteamet bakom förslaget är Henrik Geijer, Sanna Tunhag, AnnCharlott Castler, August Orrling och Markus Elmfors.

Hotel Tylösand har under lång tid genomgått en kontinuerlig utveckling. Fredblad arkitekter har engagerats sedan 1995, under samma tidsepok som Per Gessle och Björn Nordstrand varit hotellets ägare och bland annat ritat Strandhuset.

Fredblad arkitekter ligger även bakom det vinnande förslaget för det nya hotellet i Varbergs nya stadsdel Västerport som kommer uppföras av Hotell Västerport Varberg AB och drivas av Petter Stordalens Nordic Choice Hotels. Byggstart för det nya hotellet beräknas till 2021.


Illustration: Tomorrow AB

Pressmeddelande MyNewsDesk

Monday, 16 September 2019

Platsbesök på Lineheds förskola

pageImage

Förra veckan var vi på platsbesök på Lineheds förskola som snart är klar för inflytt.

Nu ser vi fram emot att verksamheten ska få flytta in i lokalerna senare i höst! 👋🏼

Vill du läsa mer om projektet? Kicka in dig HÄR!

Thursday, 5 September 2019

Mölndals stadsbibliotek har chans att bli årets bibliotek!

pageImage

Vi är väldigt glada att vårt projekt Mölndals stadsbibliotek är ett av de tre nominerade biblioteken till 'Årets bibliotek 2019'

''Mölndals stadsbibliotek är resultatet av ett gediget fokus på upplevelse – från själva processen att rita det nya biblioteket och välja material och färg, till det flexibla arbetssätt man anammat och den breda verksamhet man i dag bedriver.'' - utdrag ur juryns motivering.

Allmänheten har en av fem juryröster så hjälp gärna till att rösta HÄR!

Priset delas ut av fackförbundet DIK på Bokmässan i Göteborg den 26 september.

Bild: DIK.se

Thursday, 29 August 2019

Pressmeddelande: Vinst – igen – för Fredblad i Västerport!

pageImage

Den 27 augusti fattade Varbergs kommunstyrelse beslut om vilka byggaktörer som ska erbjudas att få bygga i Varbergs nya stadsdel Västerport, etapp 1. Fredblad arkitekter är tillsammans med Riksbyggen en av vinnarna med förslaget ’’Rum för hela livet’’, ett kvarter som är beläget i den nya stadsdelens framkant.

Förslaget innehåller 45 yteffektiva lägenheter som är optimerade utifrån det vardagliga livet. I stort sett alla lägenheter har balkong mot söder eller västläge för att kunna ta del av solljuset. I byggnadens bottenvåning samlas gemensamhetslokal, övernattningslägenhet och co-workingytor. Co-workingytorna utgör också en mötesplats tillsammans med en takterrass och orangeri. I bottenvåningen mot Hamntorget föreslås en större lokal för café eller restaurang för att göra byggnaden till en självklar och inkluderande plats att vistas och verka på för Varbergsbor i alla åldrar.

Utdrag ur juryns motivering

’’//…//Rum för hela livet är ett robust bidrag till Västerport som bygger på omsorgsfull tegelarkitektur. Förslaget tillvaratar platsens förutsättningar och har goda förutsättningar att skapa en god helhet med omgivande bebyggelse för långsiktigt hållbar stadskvalitet.’’

Tomtens framskjutna läge i Västerport har styrt processen och lett till en lösning som tar tillvara på havsutsikten, men som även tar hänsyn till det vindutsatta läget. Förslaget bygger därför på en tegelarkitektur som utformats med hänsyn till innerhamnens tradition och materialbearbetning. Förslaget är ett samspel mellan det historiskt igenkänningsbara, okonventionella och samtida. Helheten skapar ett intressant spänningsförhållande som kommer leva över tid och bli framtidens kulturarv. Lokalerna i markplan bidrar till att levandegöra stadslivet och den inbjudande restaurangen på hörnet kommer med all säkerhet bli en nod och mötesplats i det framtida Västerport.

- Som arkitekt måste man blicka både mot historien och framtiden. Det breda perspektivet gäller alla nivåer från staden som helhet, till gaturummet, entrén, den egna bostaden och individen. Att gestalta en miljö som känns bekant, men ändå modern och intressant, där folk trivs och känner sig trygga. Det är något som vi hoppas att vi lyckats med i vårt förslag.’’ säger Fredrik Brorson, en av arkitekterna bakom förslaget.

Detta är Fredblad arkitekters andra vinst i Varbergs nya stadsdel Västerport. Fredblad vann tidigare i våras markanvisningstävlingen om att rita stadsdelens nya hotell, Hotell Västerport Varberg.

För att se förslaget i sin helhet klicka HÄR!

Pressmeddelande Fredblad - MyNewsDesk

Tuesday, 18 June 2019

Nordic Choice Hotels blir hotelloperatör till Hotell Västerport Varberg

pageImage

Igår blev det offentligt att Nordic Choice Hotels med den ''Norske Hotellkungen'' Petter Stordalen blir hotelloperatör till Hotell Västerport i Varberg som är ritat av Fredblad arkitekter.

Det var efter en gedigen markanvisningstävling om nytt hotell i Varbergs nya stadsdel Västerport som Fredblad tillsammans med Casmé (numer Hotell Västerport Varberg AB) utsågs till vinnare i februari. Nu står det klart att det blir Nordic Choice Hotels kedja Quality Hotel som kommer driva verksamheten i fastigheten.

Väldigt kul, tycker vi!

Hotellet ska öppna 2023 har planerad byggstart 2021.

På bild syns Fredblads August Orrling och AnnCharlott Castler tillsammans med Petter Stordalen, Nordic Choice Hotels och Sten Hedelin, Varbergs kommun.

Läs mer om Hotell Västerport:

Pressmeddelande Fredblad - MyNewsDesk
Norske hotellkungens hotell till Västerport - GP

Thursday, 16 May 2019

Spana in Lineheds nya förskola!

pageImage

Det närmar sig inflytt för Lineheds förskola, som kommer bli ett nytt landmärke i stadsdelen.

Lineheds förskola kommer bli en ovanligt stor förskola med svenska och regionala mått mätt. Den rymmer tolv barnavdelningar uppdelade på två våningar och i grupper om två.

Att skapa en så trygg och greppbar miljö som möjligt för 200 barn på totalt 3770 m2 har varit en utmaning. Lösningen visade sig vara att koppla ihop avdelningarna och sedan placera dem i en rund form runt en innergård.

I höst är det äntligen dags för verksamhetsstart och inflytt!


Foto: Simon Prodenius

Monday, 10 June 2019

Fredblad är nominerade till Halmstads arkitekturpris 2019!

pageImage

Vi är mycket glada över att vårt projekt ’Villa Skallberget’ är nominerat till Halmstads arkitekturpris 2019.

Juryns motivering⠀

''Ett äldre fritidshus byggt i hästskoform kring en vindskyddad innergård har renoverats och byggts till med material och i kulör som hämtar inspiration från det karga kustlandskapet. Genom mindre förändringar och tillägg och genom att ta tillvara den befintliga byggnadens förutsättningar har man lyckats öka flexibiliteten och användbarheten.

Gränsen mellan privata ytor och umgängesytor har förtydligats medan gränsen mellan inne och ute ytterligare nyanserats. All huvudsaklig kommunikation i huset sker via den nu inglasade verandan som fungerar som en mötesplats, rörelserum och som en övergångszon mellan inom- och utomhus.''

Du hittar mer info om arkitekturpriset HÄR!

Thursday, 25 April 2019

Första spadtaget för Lyckeskolan i Kinna

pageImage

Idag togs det första spadtaget för Lyckeskolan i Kinna. Fredblad är mycket stolta och glada över att ha fått förmånen att rita den nya skolan i partnering med Skanska och Marks kommun.

Startskottet för byggnationen uppmärksammades med sång, dans och tårta. Både lärare, elever, stadens politiker (och Fredblad såklart!) fanns på plats för att närvara vid det första spadtaget.

Lyckeskolan ska bli en 7–9 skola för 600 elever och ska stå klar sommaren 2021. Kommunstyrelsens ordförande Lisa Dahlberg om nya Lyckeskolan idag:

’’I det här huset ska elever växa. I det här huset finns det ingen hejd på hur stora drömmar och visioner man får ha. Vi ses i augusti 2021.’’


Vi kan inget annat än instämma!

Thursday, 28 March 2019

Inflyttning i kvarteret Krukmakaren!

pageImage

Nu är lägenheterna i kvarteret Krukmakaren inflyttade. De tre husen som ligger i hörnet Malmgatan - Fredsgatan i Varberg ger med sina vackra tegelfasader i olika nyanser byggnaderna ett eget liv, samtidigt som det passar väl in i omgivande bebyggelse.

Vi hoppas att de nyinflyttade ska trivas!

Thursday, 28 February 2019

Pressmeddelande: Markanvisningsvinst för Fredblad i Varberg!

pageImage

Nu är det klart att det blev förslaget ”Varberg Hotel Wave” av Fredblad arkitekter och Casmé Fastighetsutveckling som efter ett enhälligt jurybeslut tilldelas markanvisning och får möjlighet att uppföra ett hotell som blir ett landmärke i hjärtat av den nya stadsdelen Västerport i Varberg.

- Ett fantastiskt fint förslag som kommer bli ett nytt landmärke i Varberg, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Förslaget vann bedömningsgruppens gillande på grund av dess arkitektur, som på samma gång är modern och förankrad på platsen genom bland annat materialvalen. Byggnaden får en enhetlig fasad av hårdbränt rött tegel samt detaljer av granit. Vinnande var också den stora blandningen av funktioner inom kvarteret. Förutom att vara ett hotell ska byggnaden fungera som ett vardagsrum för Varbergs invånare och besökare. Med 14 våningar rymmer hotellet cirka 200 rum, 500 parkeringar i p-hus med en föreslagen park på taket, hörsal med plats för 400 personer, restauranger, saluhall, food court och skybar på toppen.

- Vi kommer nu att ge plats för stadens största byggnad i den här centrala delen som inbegriper både en ny stadsdel men också närhet till den historiska stadskärnan, säger juryns ordförande stadsbyggnadsarkitekt Sten Hedelin och tillägger:

- Det är ett genomarbetat förslag som har förutsättningar att bli en ny mötesplats för kommuninvånarna, en lockande destination för besökare och en ikonbyggnad i Varberg.

Arkitekterna bakom projektet har haft hav och vågor som röd tråd genom hela skissprocessen, framförallt när det gäller byggnadens innehåll, men även beträffande volymbehandling och detaljer. Innehållet beskrivs i tävlingsförslaget som en mix mellan aktivitet och vila, som en vågrörelse över dygn och årstider. På så sätt upplevs byggnaden ständigt som intressant, på likande vis som havet.

AnnCharlott Castler, arkitekt och ägare av Fredblad arkitekter beskriver den stora glädje kontoret känner över vinsten:

- Jag är otroligt glad och stolt, säger hon och fortsätter:

- Vi tror att vårt förslag kommer kunna tillföra mycket till Västerport och Varberg, både när det gäller innehåll och gestaltning. Vi tycker placeringen vid lilla torget är perfekt. Vi är också stolta över att vi lyckats rita en byggnad utan baksida – den kommer bli ett vackert landmärke från alla håll

August Orrling beskriver idén om en byggnad med en lång livslängd:

- Kompositionen är klassisk men volymbearbetningen djärvt modern. Genom teglets hantverksmässiga skala, lika användbar nu som för 10 000 år sedan, tillförs en omsorgsfull och mänsklig dimension till det större sammanhanget. Vi tycker dessutom att en byggnad av den här rangen måste mäta sin livslängd i sekler snarare än decennier, vilket ställer krav på såväl material som hållbar och robust utformning över tid, detta kommer vara en ledstjärna i det vidare arbetet

Parkeringshuset som hör till hotellet har utformats med en fasad av böljande träribbor som på ett konkret sätt tar vara på och relaterar till närheten till havet, samtidigt som den skapar god ventilation och skapar ett vackert ljusspel i hela anläggningen.

Byggstart för hotellet och p-huset är beräknad till 2021 och invigning beräknas ske 2023.


Publiceringar:

Fastighetsnytt HÄR

world in property HÄR

Expressen HÄR

ByggNorden HÄR

Monday, 7 January 2019

AnnCharlott vill rita hus som håller

pageImage

Idag hittar ni Fredblads AnnCharlott Castler i ett reportage i Hallandsposten!

Är du sugen på att veta lite mer om AnnCharlott och/eller är nyfiken på Fredblads hållbara hus som resulterade i årets miljöpris på Galan i Tylösand?

Då ska du definitivt spana in artikeln HÄR! 😊

Trevlig läsning!

Bild: Hallandsposten/Roger Larsson

Friday, 21 December 2018

God jul & gott nytt år önskar Fredblad arkitekter

pageImage

2018 - vilket år! Vi ses i början av nästa år, till dess bjuder vi på lite nya bilder från Grangläntan i Kvillebäcken.

Du hittar fler bilder under 'Projekt'

Thursday, 20 December 2018

Fredblad arkitekter ritar nytt äldreboende på Smaragdgatan för Stena Fastigheter

pageImage

Vi har en spännande nyhet att dela med oss av så här innan jul. Stena Fastigheter utvecklar Tynnered med ett nytt äldreboende på Smaragdgatan ritat av Fredblad arkitekter.

Grön och skimrande som en smaragd ska denna byggnad ligga mellan spårvagnsspår och befintliga flerbostadshus längs med Smaragdgatan. Genom sin utformning och placering så hoppas vi tillföra platsen mer liv och rörelse som ett positivt tillskott till befintlig bebyggelse.

Monday, 10 December 2018

Efter workshop kommer vernissage

pageImage

I torsdags var det avslutning och vernissage för kursen Detaljens betydelse. En vidareutbildning om material och detaljer som har arrangerats av Fredblads August Orrling tillsammans med arkitekten Magnus Almung i samarbete med Professor Ola Nylander.

Utbildningen startade upp i slutet av augusti med en resa till Danmark och Petersens tegelbruk. Därefter har kursen fortlöpt i ett raskt tempo med flera olika studiebesök av både byggnader och verksamheter som arbetar med arkitektur och byggande.

Parallellt med studiebesöken har studenterna arbetat med sina projektarbeten i grupper om 3-4 personer med att rita igenom en fasad med anslutning mot fönster och tak.

Men istället för att ''bara'' rita byggnaden, som är de vanligen gör, har deltagarna sedan fått genomföra och bygga på plats i en workshoplokal på Ringön. Det har murats, bockats plåt och snickrats.

Den 5e december var det dags för le grande finale och arkitekterna fick visa upp sina alster på en vernissage. Imponerande

Detaljens betydelse är en vidareutbildning för yrkesverksamma arkitekter som arrangeras genom CBA, Centrum för boendets arkitektur.

Friday, 23 November 2018

Fredblad ritar fyra skolor i Västra Göteborg

pageImage

Idag har vi roliga nyheter att dela med oss av - Fredblad tog hem anbudet gällande Strategisk Partnering för fyra Skolor Västra Göteborg.

Upphandlingen avser hela den strategiska samverkans-entreprenaden innehållande 4 skolprojekt i Västra Göteborg som löper från Q4 2018 till Q4 2023 om samtliga projekt i programmet går till beställning. Första Projektet är Skytteskolan i Högsbo och startar omgående. Byggnaden omfattar en yta om ca 11 500 kvm BTA och består av en byggnadskropp i 3 våningsplan. Utöver detta ska yttre arbeten i form av skolgård utföras.

Byggherre är Lokalförvaltningen Göteborgs stad och Generalentreprenör är ByggDialog AB.

Vi är stolta och glada över att få vara med utforma en del av framtidens skolor i Göteborg.

Monday, 5 November 2018

Fredblad kammade hem Årets Miljöpris på Galan!

pageImage

Galan arrangeras av Halmstads Näringsliv och hyllar företagsamheten med fokus på människor och företag i Halmstads kommun som presterat något utöver det vanliga. Miljöpriset var ett utav de elva prestigefyllda priser som delades ut.

Juryns motivering:⠀
''Juryn premierar en engagerad samhällsbyggare som i sin expertroll har stor vilja och möjlighet att påverka sina beställare till bra val avseende miljö & hållbarhet.⠀

De byggnader och miljöer de skapar ska finnas i många år och med det genuina⠀engagemang de har för att minska miljöpåverkan tar dom ett stort ansvar idag och för lång tid framåt.⠀

Deras process att aktivt föreslå beställaren att välja en än mer hållbar byggnad är ett föredöme för arkitekter och andra aktörer i byggbranschen.''


Vi är såklart mycket stolta och hedrade över att få ta emot detta fina pris!⠀

Thursday, 22 November 2018

Bacchus fortsätter att växa fram!

pageImage

I september 2018 genomfördes första etappen av Bacchus med inflyttning i Hus 1 vilket innebar starten på en ny stadsdel i Falkenberg. Nu är Hus 2 uppe i full höjd och inflyttning här är sommaren 2019.

På varje våning i de fyra husen ryms fem lägenheter av olika storlek med välplanerade planlösningar och fantastisk havsutsikt. Den solfjäderformade arkitekturen följer planlösningar som med intressanta vinklar ger varje lägenhet ett unikt uttryck. Stora fönster ger bra med ljusinsläpp och ger en generös kontakt med havet och naturen utanför.

Monday, 3 September 2018

Kattegattgymnasiet i full byggnation!

pageImage

En väloljad partneringprojektering ihop med Skanska och Halmstad kommun. Skolan tas i bruk HT 2020.

Friday, 6 July 2018

Glad sommar önskar Fredblad Arkitekter!

pageImage

Idag går våra två kontor på några veckors välförtjänt semester - och vi vill passa på att önska er alla en riktigt härlig sommar - vi hörs & syns i augusti!

Wednesday, 25 April 2018

Är du arkitekt och intresserad av en vidareutbildning om material och detaljer?

pageImage

Anmäl dig då till den nya vidareutbildningen om material och detaljer för yrkesverksamma arkitekter i regi av Centrum för Boendets Arkitektur, CBA.

Kursen utvecklas av Fredblads August Orrling tillsammans med arkitekten Magnus Almung i samarbete med Professor Ola Nylander.

Kursen vänder sig till yrkesverksamma arkitekter med 5-10 års erfarenhet, som vill fördjupa och utveckla sina kunskaper om material och detaljer.

Utbildningen kommer att ges vid 8 kurstillfällen under höstterminen 2018 i Göteborg och erbjuder 20 platser. Du anmäler dig till cba.arch@chalmers.se senast den 25 maj 2018!

Läs mer om kursen HÄR!

Tuesday, 17 April 2018

Nu är slutredovisningen av Trönninge skola & Tresteget här!

pageImage

Läs mer om det största projektet i Varbergs kommuns historia och hör ansvarige arkitekten Leif Jönssons tankar om det lyckade resultatet HÄR!

Thursday, 29 March 2018

…Vi ses på Österskanstorg!

pageImage

Vårt förslag till markanvisningstävlingen om nya Österskans i Halmstad.

Vi valde att placera byggnaden så ett soligt södervänt, nytt torg skapas framför saluhallen - Österskans torg. Detta utan att ta någon befintlig parkyta i anspråk. Förslagets huvudgrepp var att skapa en helhet mellan den befintliga teatern och det nya hotellet och dess saluhall och på så sätt skapa en attraktiv plats att besöka både för Halmstadborna och besökare från hela världen. Ett tävlingsförslag vi är väldigt nöjda och stolta över - även om det vinnande förslaget ritades av White – stort grattis!

Wednesday, 28 March 2018

Student AW

pageImage

Förra torsdagen hade vi arkitektur- och ingenjörsstudenter på besök från Chalmers.

Vi visade upp vårt kontor och körde den berömda Marshmallow Challengen. Lite mingel blev det också såklart!

Roligt och spännande att träffa morgondagens kollegor och lyssna på tankar, förhoppningar och idéer. Tack för att ni kom!

Thursday, 22 March 2018

Nu startar bygget av Vesterhavsporten

pageImage

Första spadtaget är redan avklarat och nästa vecka drar bygget av Vesterhavsporten igång.

Vesterhavsporten består av ett 16-våningshus som är sammanlänkad med en U-formad byggnad i fyra våningar. Huset kommer att innehålla drygt 130 hyresrätter och förutom bostadslägenheter så kommer hela det första våningsplanet i både höghuset och fyravåningshuset bli en friskvårdsanläggning med gym, pool och rehab.

Bakom byggnationen av Vesterhavsporten står Gekås i Ullared.

Monday, 12 March 2018

Studenter! Kom på AW på torsdag!

pageImage

Vi har fortfarande några platser kvar till vår student AW på Göteborgskontoret på torsdag.

Kom och passa på att träffa våra medarbetare, ställ frågor och mingla med oss! Allt du behöver göra för att anmäla dig är att kommentera ditt namn på vårt senaste instagraminlägg (@fredbladarkitekter). Hoppas vi ses!

Monday, 12 March 2018

Idag har vi presenterat vårt arbetssätt i skolprojekt för Skanskas skolteam

pageImage

Vi bjöds in för att berätta om hur vi arbetar i tidiga skeden – med verksamhetsplaner och lokalprogram – för att definierar skolans verkliga behov av lokaler. Vilka rumsstorlekar, funktioner och samband stödjer på bästa sätt skolans pedagogiska arbete? Hur ser vi till att lokalerna, och därmed kommunens pengar, utnyttjas optimalt?

Vi delar Skanskas syn på de utmaningar som samhället står inför – det behöver byggas många nya skolor de närmaste åren. Tillsammans har vi kompetensen som krävs för att utforma och bygga smarta och hållbara skolmiljöer, som är flexibla för framtidens pedagogik och arbetssätt. Just nu arbetar vi med Kattegattgymnasiet i Halmstad samt Lyckeskolan i Kinna. Båda är projekt i partnering med Skanska.

Att rita skolor är bland det roligaste vi vet. Då kan vi förena samhällsengagemang och kreativitet för att verkligen göra skillnad!

Läs Skanskas skolrapport här: HÄR!

Thursday, 15 February 2018

Nu är det första av de fyra husen på Bacchus uppe i full höjd

pageImage

Husen bjuder på en fantastisk havsutsikt mot Skrea strand och i september planeras det vara klart för inflyttning i det första huset

Fredblad Arkitekter vann arkitekttävlingen om att få rita de nya lägenheterna i Falkenbergs nya stadsdel Bacchus som är belägen på den konstgjorda halvön mellan Skrea strand och Ätrans mynning. Fasadmaterialet är inspirerat av husens placering och består av granitkeramikplattor i fyra färger som bildar ett vågmönster på fasaden.

Det finns fortfarande ett fåtal lägenheter kvar till försäljning i det första huset. Se om din drömlägenhet i hus 1 är ledig HÄR!

Wednesday, 14 February 2018

Första spadtaget för Kattegattgymnasiet!

pageImage

Idag, på självaste Alla Hjärtans Dag – Halmstads Nationaldag, togs det allra första spadtaget för det nya Kattegattgymnasiet som Fredblad Arkitekter har ritat.

På bilden syns Carl-Fredrik Graf - kommunstyrelsens ordförande, Susanna Härenstam - rektor och Caroline Hassel - projektchef.

Friday, 23 February 2018

Kom och träffa oss på Arkipelago!

pageImage

Snart är det dags för årets arbetsmarknadsmässor. Vi kommer att vara på plats i Göteborg och Lund och vill gärna träffa er - hoppas vi ses där!

Friday, 2 February 2018

Artikel om Kattegattgymnasiets hjärnsmartsatsning i Skolvärlden

pageImage

Skolvärlden skriver om Kattegattgymnasiets hjärnsmartsatsning som Fredblad är med och utvecklar.

Kattegattgymnasiet har under flera år satsat för att bli Sveriges hjärnsmartaste skola. Om- och tillbyggnaden av det nya Kattegattgymnasiet, ritat av Fredblad Arkitekter, kommer nu hjälpa till att ta skolans hjärnsmartsatsning ett steg längre. I den nya skolan projekteras det bland annat för ett toppmodernt hjärngym som Fredblad är med och utvecklar.

Läs mer om Kattegattgymnasiets satsning på hjärnsmart-arbete i Skolvärldens artikel HÄR!

Wednesday, 31 January 2018

Projekteringen av Kattegattgymnasiet fortsätter nu i fas två

pageImage

Vi är väldigt stolta och glada över att kunna meddela att vi nu går in i fas två och fortsätter projekteringen av nya Kattegattgymnasiet tillsammans med Skanska och Halmstads Kommun.

Kattegattgymnasiet byggs av Skanska i entreprenadformen partnering och förra veckan godkändes den riktkonstad som arbetats fram under hösten.
Det nya Kattegattgymnasiet består av en ny effektiv och kompakt byggnad som på ett naturligt sätt knyts ihop med den äldre skoldelen, vilken byggs om.

Grunden på huset kommer att börja byggas redan nu under våren och skolan beräknas stå färdig för inflytt runt årsskiftet, 19/20. Det nya Kattegattgymnasiet kommer husera närmare 1500 elever när det är klart.

Vi tycker det är väldigt kul att nu få fortsätta vårt samarbete med Skanska och Halmstads kommun i fas två!

Thursday, 18 January 2018

Vi firar 30 + 10 år!

pageImage

Tack till alla som varit med oss under åren & vi ser fram emot att fortsätta vår resa tillsammans med Er!

1988 tog två unga arkitekter över Gösta Fredblad Arkitektkontor i Halmstad. Det var början på trettio år av åtskilliga uppdrag, kunder & spännande samarbeten.
2008 fick historien om Fredblad ett nytt kapitel genom starten av vårt Göteborgskontor.
Idag står vi stadigt på jorden, stolta över vår historia & upprymda inför en spännande framtid. Detta ska vi idag fira tillsammans med inbjudna gäster både i Halmstad & Göteborg!

Friday, 1 December 2017

Invigning av Mölndals stadsbibliotek

pageImage

Äntligen är det dags!

Lördagen den 2:a december kl. 13.30 är det invigning av Mölndals nya stadsbibliotek där Fredblad är stolta arkitekter för både arkitektur och inredning.
Vi hoppas såklart få träffa så många som möjligt av er där under invigningen som börjar kl. 13.30.

Saturday, 2 September 2017

Fredblad vinnare av byggnadsnämdens arkitekturpris 2017!

pageImage

Vi på Fredblad är mycket glada åt att Halmstad City Airport utsågs till vinnare av Byggnadsnämndens arkitekturpris i Halmstad 2017!

Juryns motivering: "Nya behov och säkerhetsåtgärder hos Halmstad City Airport har krävt en omgestaltning både in- och utvändigt. Terminalen har fått en rejäl ansiktslyftning och förvandlingen har skett med humor och finess. Besökare möts av en ny välkomnande entréfasad med formen av en flygplansvinge som väl anspelar till byggnadens syfte.

Med en kreativ lösning på komplex logistik och med möjlighet till dubbelutnyttjade av ytor har man lyckats skapa en samlad och lättorienterad volym. Invändigt lyfter ny funktionell inredning med väl komponerad belysning och färgsammansättning"


Halmstad kommun
Hallandsposten

Wednesday, 13 September 2017

Första spadtaget inför nya förskolan på Linehed

pageImage

Lineheds nya förskola ska rymma 200 barn och 50 pedagoger på 12 avdelningar och är Sveriges största runda förskola.

Lineheds förskola är en ovanligt stor skola med svenska och regionala mått mätt. Den rymmer tolv barnavdelningar uppdelade på två våningar och i grupper om två. Att skapa en så trygg och greppbar miljö som möjligt för 200 barn på totalt 3770 m2 har varit en utmaning. Lösningen visade sig vara att koppla ihop avdelningarna och sedan placera dem i en rund form runt en innergård.SVT Halland

Tuesday, 22 August 2017

Fredblad vidare till steg 2 i markanvisningstävling

pageImage

Vi är stolta och glada över att ha gått vidare till steg två i en markanvisningstävling anordnad av Halmstad kommun.
Som ett av tre team skall vi ta fram ett förslag av ett hotell på Österskans i centrala Halmstad.

Juryns motivering: Spännande koncept där man valt att sammankoppla den nya byggnaden med teatern för att skapa ett samutnyttjande. Byggnadens placering möjliggör ett södervänt och sammanhängande offentligt rum med koppling till Nissan. Starka parter som har arbetat tillsammans tidigare. Ett extra plus att saluhallsaktör finns med från början"

Tävlingsteamet består av: MTA Bygg & Anläggning, Casmé, Nordic Choice Hotels och Fredblad Arkitekter

Halmstad kommun
Hallandsposten

Thursday, 22 June 2017

Byggnadsnämndens arkitekturpris 2017

pageImage

Vi är nominerade till Byggnadsnämndens arkitekturpris i Halmstad 2017!

Idag är vi på Fredblad mycket glada åt att tre av våra projekt, Halmstad City Airport, Bulls Veranda och flerbostadshuset Giganten 5, är nominerade till Byggnadsnämndens arkitekturpris!

Monday, 29 May 2017

Arkitektpraktik hösten 2017

Vi har avslutat rekryteringen av praktikanter till hösten 2017.

Vi har nu avslutat rekryteringen av praktikant till hösten. Tack för alla utmärkta ansökningar vi har haft nöjet att ta emot!

We have now concluded the recruiting process of interns for the fall. Thank you for all the excellent applications we have had the pleasure of receiving!

Wednesday, 3 May 2017

Vinst i parallellt uppdrag!

pageImage

Vi har fått förtroendet av Veidekke att vara med och skapa och utveckla ett nytt bostadsområde vid det vackra, gamla kasernområdet i Kviberg.

Tomten som är placerad i ett grönt lummigt område har unika kvalitéer och bildar tillsammans med arkitekturen i de bevarade kasernbyggnaderna en alldeles säregen miljö. Det nya bostadskvarteret ska samspela med den redan existerande karaktären på platsen.

Vi ser fram emot att nu få fortsätta arbeta med detta uppdrag. Mer information om projektet kommer inom kort!

Tuesday, 4 April 2017

Vi tackar för årets Arkipelago!

pageImage

Under mars månad deltog vi på årets arbetsmarknadsmässor för arkitektur i Göteborg, Lund & Stockholm. Vi tackar alla er som besökte oss i vår monter och hoppas att vi ses igen nästa år! Under Arkipelago tävlade vi ut en praktikintervju och vi har nu dragit en vinnare. Gå in på vårt instragramkonto för att se om du är den som har vunnit. Tack till er alla som var med och tävlade! Psst... Det går fortfarande att skicka in praktikansökan till per.uhlin@fredblad.se

Monday, 3 April 2017

Arkitektpraktik

pageImage

Önskar du söka arkitektpraktik from hösten 2017? Nu söker vi praktikanter till både Göteborg och Halmstad.

Hos oss möter du en öppen och personlig arbetsplats. Vi tror på en process med delaktighet i alla skeden, från skisser och möten till detaljprojektering. Du uppmuntras att ta ansvar, växa och utvecklas med stöd av hela kontoret. Du erbjuds även utbildning, till exempel i de program vi arbetar i. Vi lägger stor vikt vid kontakten med blivande arkitekter, som bärare av nya idéer och synsätt och som potentiella medarbetare. Kanske är du en framtida kollega?

Vi ser gärna att du stannar åtminstone en termin hos oss, så att du får tid att komma in i arbetsuppgifterna och hinner lära känna dina kollegor. Vänligen skicka CV och utdrag ur din portfolio till oss senast under april månad om du är intresserad av praktik från och med augusti.

Skicka din ansökan till per.uhlin@fredblad.se och ange till vilken eller vilka orter du söker i ämnesraden.

Thursday, 9 March 2017

Arkipelago

pageImage

Under mars månad deltar vi på årets arbetsmarknadsmässor för arkitektur och igår startade vi på Chalmers i Göteborg.

Ett stort tack till alla studenter som kom förbi vår monter igår. Vi fick många spännande och inspirerande samtal med er. Nästa fredag kommer vi till LTH i Lund, och därefter kommer vi till KTH i Stockholm den 24 mars. Hoppas att vi ses där!

Tuesday, 14 February 2017

Fredblad söker en erfaren och engagerad byggnadsingenjör.

pageImage

Vi söker dig med flera års erfarenhet av projektering av byggnader. Hos oss är du en del av ett team av projekterande arkitekter och ingenjörer. Du medverkar i eller leder arbetet i projekteringsfasen och kommunicerar med sidokonsulter, leverantörer och entreprenörer.

Särskilt meriterande är byggnadsteknisk kunskap, erfarenhet av modellering för BIM och vana att arbeta i ArchiCAD. Du stöttar också yngre medarbetare i frågor som rör byggnadsteknik och projektering. Erfarenhet av BIM och vana att arbeta i ArchiCAD är meriterande men inget krav. Som person är du ansvarstagande och har en positiv inställning som smittar av sig.

För mer information om tjänsten, kontakta Per Uhlin, per.uhlin@fredblad.se

Projekteringsstart för bygghandling av Öjersjö glänta.

pageImage

I det nya bostadsområdet Hossaberget i Öjersjö, Partille kommun, har vi ritat flerbostadshus för Veidekke. Nu i veckan så har vi satt igång med bygghandlingsskedet.

Totalt kommer området att innehålla 240 nya bostäder i lägenheter, radhus och villor. Vi har ritat 44 lägenheter fördelat på 4 stycken mindre flerbostadshus. Området präglas av småskalighet, variation och närhet till naturen.

Verksamheten har flyttat in i Fågelstens LSS-boende.

pageImage

I det vackra och naturnära bostadsområdet Fågelsten i Lindome har vi ritat ett LSS-boende för Mölndalsbostäder och verksamheten flyttade in under hösten 2016. Nu har vi nytt material att att dela med oss utav.

Byggnaden innefattar 6st lägenheter, gemensamhetsutrymmen samt en personaldel. Alla funktioner samlas i en enkel och återhållsam volym och byggnadens klassiska material och färgsättning anknyter till omgivningen kulturlandskap och dess lantliga bebyggelse. Byggnaden är klädd med träpanel, där entrévåningen har en spårspontad slät panel som står i kontrast mot den övre våningens lockläktpanel.

Nya fotografier på Kvarter Trädriket i Kvillebäcken, Göteborg.

pageImage

Kvillebäcken är ett av många nya bostadsområden som växer fram i Göteborg och vi har tillsammans med Derome varit med och formgett två stycken av bostadskvarter. Kvarter Trädriket var färdigställt redan år 2015 och nu har även platsen framför kvarteret kommit i ordning, så nu kan vi äntligen bjuda på lite nya fotografier från platsen.

Bara ett stenkast från detta kvarter håller Derome just nu på att bygga kvarter Grangläntan, som vi också har varit med och formgett. Håll utkik på vår hemsida under våren för nytt material från platsen.


info@fredblad.se